2.jpg
 
   
 
     
 
 

Kamerás oktatás

. . .

Oldalainkat 2 vendég böngészi
Antennás harcsa PDF Nyomtatás E-mail

 • Tudományos név : Ancistrus temminckii
 • Magyar név: Ancistrus - Algaevő harcsa
 • Csoport: Harcsák
 • Származás:A Téfé folyó medencéje (Brazília).
 • Testhossz: 13 cm
 • Természetes élőhely: Gyors folyású folyók.
 • Viselkedés: Békés, a vízfenék közelében úszik.
 • Táplálkozás: Mindenevő, de bőséges rostos növényi eledelre feltétlenül szüksége van.
 • Szaporítás: Könnyű
 • Medence: Minimum 90 literes
 • Halnépesség: 90 literre 1 pár
 • Dekoráció: Növények, sok rejtekhelyeket kínáló gyökerek.
 • Hőmérséklet: 23-27 °C
 • pH: 6,5- 7,2
 • Keménység: 2,8-11,2NK°

Megjegyzés: A hím könnyen megkülönböztethető a nősténytől, mert tüskés bőrkinövése van a pofája alatt. Igazi vízfenéken élő hal, egész nap odalent rejtőzik, s csak éjjel mozgékonyabb, amikor már a lámpa sem ég. „Szívószája" van és sok foga - ezekkel le tudja reszelni az akvárium dekorációiról az algákat. Egyébként elfogadja a fagyasztott eleséget is. Jól bírja a közösséget, és ha van elég kanyargó gyökér az akváriumban, melyek búvóhelyeket biztosítanak a számára, nagyon sok fajjal együtt tud élni. Közös akváriumban is gyakran szaporodik. Az ikrákat, melyek narancssárga színűek, rejtett helyekre ragasztgatják - pl. egy odú „mennyezetére" -, és ezekre a hím vigyáz. Egy hét múlva az ikrák kikelnek, s néhány nappal később elhagyják rejtekhelyüket. Ekkor már ugyanúgy táplálkoznak, mint a felnőttek.

A köznyelvben csak "anci" néven emlegetett dél-amerikai algázó, az Ancistrus dolichopterus - kék antennásharcsa - természetes élőhelye a Amazonas gyorsfolyású, tisztavízű mellékvizeiben található.

A fajtársaival szemben területőrző, de alapvetően békés természetű halak jól társíthatók. A fiatal példányok lelkes algaevők, a felnőtt példányok azonban inkább a beszórt egyéb eleséggel szolgálják ki magukat. Jó vízminőséget, jó szűrést, rendszeres vízcserét igényelnek. Mivel szeretnek bújkálni, biztosítsunk számukra kellő számú búvóhelyet, gyökeret. Akváriumi halként egyébként már 1911 óta ismert Európában, és jó tartási körülmények között 10-15 évig is él!!

Etetés: elsősorban algával, növény eredetű táplálékkal, pl. vegyszermentes (!) forrázott salátalevél, spenót, gyermekláncfű levele, reteklevél, sütőtök, uborka, borsó, cukkini. A menüt algázóknak szánt száraz eleség, szúnyoglárva, tubifex, stb. egészítheti ki. Intenzív az anyagcseréje, azaz sokat eszik és sokat is ürít, így jobb, ha inkább többször, kisebb mennyiségben adjuk az eleséget, mivel a megmaradó, bomló részeken felszaporodó infusoria az állomány pusztulását okozhatja! Az akváriumban elhelyezett gyökér a rejtőzködés mellett a táplálékiegészítőül is szolgál, mivel az ancik a megfelelő emésztéshez szükséges balasztanyagokról a gyökér "rágcsálásával" gondoskodnak.

Jó körülmények között tartva viszonylag könnyen szaporíthatók, akár a tartó medencében is. Az ivarérettséget kb. 1,5 (nőstény) - 2 (hím) évesen éri el. A kifejlett példányok neme könnyen megállapítható, mivel a nőstények kisebbek, teltebbek, az ivarérett hímek fején pedig számos jellegzetes kinövés ("antenna") található. Ideális ivararánynak tekinthető, ha egy hímre 2-3 nőstény jut. Az összeszokott párok ideális körülmények között 21 naponta, rendszeresen ikráznak. Íváskor a nőstény - legszívesebben egy gyökér alá, esetleg egy cserép bújkálóba - 60-90 ikrából álló ikracsomót rak. A lerakott ikrák 3 mm-sek, színük jellegzetes narancssárga. Az ikrákat a hím őrzi, legyezgetve, tisztogatva őket. 25-28 C-on a kelési idő 6-7 nap, a kikelt lárvák kb. 5 nap alatt úsznak el, a nagy szikzacskó kb. 14 nap alatt szívódik fel.


Ez elegendő idő arra is, hogy hogy előkészítsük a bébik számára az első menüt is! Ehhez tegyük egy lapos követ egy kicsi, beállt akváriumvízzel feltöltött medencében vagy éppen befőttes üvegben erős fénnyel megvilágított helyre, hogy vékony algaréteg vonja be. Az algás követ tegyük az elúszó bébi ancik medencéjébe és már meg is terítettünk nekik! Megfelelő fejlődésükhöz elengedhetetlen a napi többszöri etetés, a jó szűrés és a rendszeres vízcsere. A 4-5 cm-s méretet kb. 3 hónap alatt érik el.


Az Ancistrus dolichopterus (kék antennásharcsa) számos példánya csak nehezen különböztethető meg az Ancistrus temminckii (aranybarna antennásharcsa) példányaitól. Mivel az akváriumi tartás során a fajok könnyen kereszteződtek (bastard, hybrid) ill. tenyésztők tudatosan is számos új forma és színváltozatot hoztak létre, a napjainkban kereskedések és otthoni akváriumok vizeiben úszó ancikat túlnyomórészt az Ancistrus sp. név illeti meg. Az Ancistrus temminckii (aranybarna antennásharcsa) hím példányainál egyébként a fejen található kinövések ("antennák") kevésbé karakteresek, sokkal rövidebbek.


..:Vissza::.

 
 
 
Hirdetés
Anka Gyula Attila honlapja
anka.hu - ANKA - informatikai szolgáltatások
 
 
     
 
   
Design by windows vista forum and energiesparlampen